Kada se odlučiti za profesionalca?

Kada se odlučiti za profesionalca?

Profesionalac, da ili ne?

U svakom poslu postoje profesionalci i amateri. Svi profesionalci su nekad bili amateri i to je tačno ali da li da dozvolite amaterima ili možda sami da uradite posao za koji niste stručni da biste uštedeli? Ono što može delovati kao ušteda u prvom trenutku može vas skupo koštati u narednom periodu. Bilo da birate vodoinstalatera, električara, marketing ili SEO stručnjaka, profesionalac će vas manje koštati i uraditi posao za koji ga plaćate.

Mogu ja to sam

Često smo čuli a nažalost i sami ponekad izgovorili ovu rečenicu „Mogu ja to sam“. Oni iskreni priznaće da je ta opcija često koštala više nego da smo angažovali profesionalca za taj posao. Sve deluje lako i jednostavno kada drugi rade. Pročitali ste uputsva na internetu i mislite da možete sami… Treba biti iskren prema svojim sposobnostima i ozbiljne poslove prepustiti stručnim ljudima. Zavrnuti sijalicu može svako ali da li biste se usudili da sami radite električnu instalaciju u kući? Isto vam je kada je u pitanju internet marketing i SEO optimizacija. Ukoliko imate mali sajt koji vam je više hobi možete sami da radite na mareketingu i sami da probate da ga optimizujete za pretraživače. To vam može i poći za rukom jer obično za delatnosti koje spadaju u hobi konkurencija na tržištu i nije prisutna. Druga priča je ako imate prodajni sajtu ili na njemu nudite usluge od kojih treba da zaradite novac. Da li stvarno mislite da kao vodoinstalater, električar, advokat, mašinski inžinjer ili ekonomista možete da obavljate poslove internet marketinga i seo optimmizacije na nivou profesionalca. Preformulišimo ovo u drugom smeru da li mislite da marketing ili SEO stručnjak može da obavlja vaše poslove u istom kvalitetu? Trošiti svoje vreme na poslove za koje niste stručni je gubitak novca za vas jer to vreme možete raditi posao za koji ste stručni i za koji možete da naplatite novac.

Internet marketing i SEO stručnjaci

Kurs i gotova stvar

Kursevi i usavršavanja su sastavni deo života svakog profesionalca ali da li vi stvarno želite da učite internet marketing i SEO optimizaciju pored posla koji do sada radite. Bolje usavršiti svoje znanje u oblasti koja vas zanima i u kojoj se najbolje snalazite. Naučeno na kursu ma koliko on dobar bio je malo da se takmičite sa pravim profesionalcima. Stečeno znanje na kursu je samo kap u moru. Ni jedan kurs vam neće otkriti tajne uspeha. To vam je kao i kod recepta za gulaš, pravi kuvar vam nikad neće otkriti tajnu. Reći će vam sve sastojke osim glavnog. Skrenućemo vam pažnju da u oblasti internet marketinga i seo optimizacije naučeno na kursu danas za par dana ne mora više da važi. Tačnije algoritam na osnovu kojeg pretraživači rangiraju sajtove već sutra može biti promenjen. Naravno osnove će vam ostati ali sa osnovama nemate velike šanse protiv ozbiljne konkurencije.

Internet marketing i SEO stručnjaci

Ali moj sajt je već na prvoj strani

Često se vlasnici sajtova zavaravaju činjenicom da je njihov sajt odlično optimizovan i pozicioniran na pretraživačima. To što je vaš sajt trenutno na prvoj strani ne znači da je i dobro optimizovan. Za neke delatnosti odnosno ključne reči veoma lako možete biti na prvoj strani. Za ključne reči za koje nema mnogo potražnje ali i ponude na google-u. Nije samo bitna potražnja već i ponuda, tj ako iste usluge ili proizvde nudi jože 100 sajtova samo 10 može da bude na prvoj strani ali ako ima samo 5-6 sajtova koji nude isto što i vi. Vaš sajt se može veoma lako pojaviti na prvoj strani. Što je konkurencija zahtevnija to je i posao na SEO optimizaciji sajta obimniji i složeniji.

Kada je vreme za profesionalca?

Da zaklljučimo, ukoliko želite da zaradjujete od sajta nudeći usluge ili prodavajući proizvode treba da se odlućite za profesionalca ili firmu koja se time bavi. Najlakše je izabrati jednostavnim kucanjem „SEO optimizacija“ u google. Prvih 10 rezultata su profesionalci i firme koje ozbiljno rade svoj posao. Obavezno pitajte za reference, ako ih nema na sajtu mogu vam pokazati ugovore, pismo o poverljivosti koje služi samo za privatni portfolio.

Share Button

Ostavite Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *