Kako ubrzati rad web sajta?

Zašto je brzina web sajta važna?

Prvi utisak je najbitniji i za njega ne postoji druga šansa. Kada korisnik po prvi put dođe na Vašu stranicu imate samo nekoliko sekundi da mu zaokupite pažnju i da ga uverite da se vredi zadržati na stranici. Sajtovi koji se sporo učitavaju samo će naterati korisnike da odu a da ni ne pogledaju sadržaj koji im nudite.
Mnoga istraživanja potvrdila su da Vam je na raspolaganju samo kratko vreme za učitavanje stranice pre nego li korisnici odustanu i kliknu na neki drugi link, naročito ako su do Vaše web stranice došli preko linka postavljenog na nekoj drugoj stranici koju su posetili.

Google kao i ostali pretraživači su u svoj algoritam za rangiranje sajtova uključili i brzinu učitavanja web stranice. To znači da brzina učitavanja Vaše web stranice utiče na SEO. Drugim rečima, ako je web stranica spora, ne gubite samo nestrpljive posetioce, nego i mogućnost dobre pozicije, tj. ranka svoje web stranice na pretraživačima.

Optimizovanje CSS i Javascript koda

min-cssMinifikacija CSS-a i Javascript-a predstavlja brisanje nepotrebnih bitova u kodu, kao što su razmaci, novi redovi i druga razdvajanja koja mogu da se jave. Ovim se znatno smanjuje veličina fajlova, čime se štedi na brzini učitavanja i korišćenju resursa servera. Obavezno sačuvajte orginalne fajlove zbog kasnijih izmena a min. verziju postavite na server.

Svedite broj CSS fajlova na minimum, tj grupišite više fajlova u jedan radi bržeg učitavanja. Linkove ka stilovima CSS-a treba postaviti u vrhu stranice u okvire  <HEAD>  tagova.

Javascript kod postavite na dnu stranice da se poslednji učita ili koristite atribut async za učitavanje javascripta.

 

Optimizovanje slika na sajtu

brzina ucitavanja sajtaSlike na sajtu treba da budu svedene na veličinu koja je vama potrebna. Pre postavljanja slika na sajt obavezno slike obradite u PS (photoshop) ili možete koristiti GIMP ili bilo koje drugo rešenje, cilj je da slika bude odgovarajućih dimenzija i pretvorena u format PNG ili JPG.

Ovim možete uštedeti da korisnici umesto 5mb učitavaju veličinu ispod 100kb i znatno povećate brzinu učitavanja celokupnog sajta. Imajte na umu da ukoliko je Vaš sajt baziran na slikama da ušteda u brzini pri učitavanju svake slike može drastično da utiče na preformanse celokupnog sajta ali i ranga na pretraživačima.

 

Zaključak 

Brzina ušitavanja sajta je sigurno jedan od bitnijih faktora kada je u pitanju SEO optimizacija sajta. Ukoliko primenite savete koje smo Vam dali očekujte vidno poboljšanje prefrmansi sajta i početak napretka na pretraživačima.

Share Button
One Comment

Ostavite Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *