Sta trebamo znati o SEO?

Optimizacija sajta za Google je relativno spor proces. Sve promene koje budete izveli na stranicama, reflektovace se na rezultatima pretrage tek nakon izvesnog vremena, nikako ne odmah. I stoga je potrebno optimizaciju izvoditi pazljivo, s nepotvrdjene akcije ne izvodi odjednom u nizu, vec jednu po jednu, kako bi mogli pratiti efekte SEO.

Nema garancija za dobar plasman na pretrazivacima. Pod dobrim plasmanom smatra se neko od prvih 10 mesta. Velika vecina korisnika nikad ne pretrazuje dalje od druge strane rezultata, a pretrazivac im je podesen da pokazuje samo 10 rezultata po stranici. Na isti nacin kako se vi trudite da progurate vas sajt na pretrazivacima, isto to radi i ostalih 10 webmastera koji su vasa konkurencija. Prema tome, nikada nemojte davati garancije na SERP (skracenica od „Search Engine Results Page„) plasman. Reci da ce se neki sajt naci na prvom ili n-tom mestu nakon optimizacije, prilicno je neozbiljno.

seo optimizacija web sajta

seo optimizacija web sajta

Za dobru poziciju na pretrazivacima odgovoran je i vlasnik websajta. Dobre pozicije nema bez kvalitetnog i obimnog sadtzaja. U nasim uslovima „obimni sadrzaj“ se moze smatrati i 50 stranica, ali za optimizaciju na engleskom jeziku procenjuje se da je potrebno da sajt ima 100-150 stranica da bi se svrstao u rang „ozbiljnih“ sajtova. Na isti nacin reaguju i pretrazivaci, ne mozete napraviti jednu stranicu, optimizovati je za jako popularnu kljucnu rec i ocekivati da se nadje na dobrom SERP mestu. Na vama je da vlasniku prezentacije predocite sve prednosti SEO, potrebu za azuriranjem sadrzaja, neophodnost da se odredjeni delovi sadrzaja na stranici izmene i prilagode SEO, pa cak ako je SEO potrebniji od dizajna i dizajn prilagodi optimizaciji.

Koliko god da je SEO spor i dugotrajan proces, mora poceti prvim korakom – kljucne reci.

Ali Baba na svom youtube kanalu ima odlican tutorijal na ovu temu koji preporucujem da pogledate.

Share Button

Ostavite Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *